Brasilansk Jiu Jitsu årsberetning for året 2019

Opdateret 27. januar 2020

Ved udgangen af året bestod bestyrelsen i PI BJJ af:

Formand: Anders Michaelsen
Næstformand: Sune Elleby
Kasserer: Patrick Seremet
Sekretær: Anders Bangsbo
Bestyrelsesmedlem: Janus Enevoldsen
Bestyrelsesmedlem: Peter Falch Bache

Endnu et godt år for PI BJJ, der i 2019 fik en ekstra træningsdag - der er således nu træning både torsdag og lørdag.

Afdelingens primære træner, Alex Holmes, fortsætter i 2020 med at være træner. Afdelingen sætter stor pris på Alex, og den viden han medbringer til afdelingen.
Det er en fornøjelse at komme til træning med så højt et teknisk niveau. Når Alex ikke har mulighed for at stå for træningen, har afdelingen flere kvalificerede trænere, der kan afhjælpe.
Der vil således altid være en instruktør til hver træning. I løbet af 2019 har Alex kørt flere forskellige træningsforløb, som sikrer, at man forstår, og kan bruge de enkelte teknikker. Dette fortsætter i 2020, hvor der vil være flere forløb med flere forskellige elementer fra BJJ.

I 2019 var der 3 fra afdelingen, der stillede op i konkurrencer. Martin Haastrup stillede som lillabælte op til Danish Open, hvor han kæmpede i både gi og no gi.

Martin vandt en guldmedalje og en sølvmedalje, hvilket må siges at være en meget flot præstation.
Martin ses på billedet, hvor han er sekunder fra at vinde en af hans kampe. Dino Besic og Michael Bødker stillede op i Grappling Liga. Dino fik en flot sølvmedalje med ved at vinde alle sine kampe.
Det var kun grundet en forvirring om tidspunktet for afholdelsen af Dinos første kamp, der gjorde, at Dino ikke fik lov at kæmpe i denne, og derfor slutteligt måtte nøjes med en 2. plads.
Michael kæmpede mod de helt unge og stærke kæmpere og kæmpede meget lige op mod dem alle og fik også en sejr med hjem.
Meget flot kæmpet af begge to. Vi ser frem mod flere turneringer i 2020.

Afdelingen ser frem mod flere gode træningspas og en masse hygge i 2020, hvor afdelingen har en træningstur til udlandet i planlægningsfasen. 


 

 

Afdelingens instruktør på træningsrejse til Færøerne

Opdateret 8. december 2019

Tekst og foto: Alex Holmes

Jeg har de seneste 12 år trænet, konkurreret og undervist rundt om i hele verden, og netop dét at rejse og skabe nye venskaber har for mig altid været en naturlig del af det at dyrke brasiliansk jiu jitsu.

For mig har det samtidig også været en helt særlig måde at opleve det unikke fællesskab på, som findes inden for netop denne sportsgren. Uanset om jeg har rejst i Europa, Amerika eller Sydamerika har det altid været lige givende, lige problemfrit og lige lærerigt for mig at sætte fod i en ny klub i et nyt land.
På disse rejser har jeg ganske ofte været underlagt en naturlig sprogbarriere, men paradoksalt nok har jeg altid følt mig “hjemme” i fremmede klubber. Dette skyldes, at fællesskabet er nøjagtigt det samme, normerne er de samme, værdierne er de samme, og at brasiliansk jiu jitsu således taler det samme klare sprog i Brasilien, som det gør i Danmark.

Det var derfor også ganske naturligt for mig at planlægge min første træningsrejse på vegne af PI BJJ, og den 11. oktober 2019 kontaktede jeg derfor Luis Antonio Pellecer Jr., som er headcoach hos Tórshavn Brazilian Jiu Jitsu, som er det eneste sted på Færøerne, hvor man kan træne brasiliansk jiu jitsu.
Luis var meget åben og gæstfri og lod mig hurtigt vide, at jeg var velkommen hos mine færøske frænder. 10 minutter senere var færgebilletten købt, og et nyt eventyr skulle til at tage sin begyndelse.

Lørdag den 12. oktober 2019 lagde færgen “Smyrilline” fra Hirtshals Havn med kurs mod Færøerne. Det blev en meget smuk, men også meget lang sejltur over Nordatlanten.
En sejltur, som mere end én gang fik mig til at sende en stille tanke til de modige og frygtløse vikinger, som for ca. 1200 år siden krydsede det selv samme hav - dengang dog uden biograf, restaurant og træningscenter om bord på skibet.

Sent søndag aften den 13. oktober lagde Smyrilline til ved den mørke og kolde kaj i Thorshavn, og jeg trillede fra borde og opsporede det Airbnb-værelse, som jeg havde booket i hjertet af Thorshavn.

Mandag morgen stod jeg op til det smukkeste solskinsvejr, hvorefter jeg kørte ud i den gribende færøske natur. Her tilbragte jeg alle dagens solskinstimer og var bl.a. på en tur med en lille kutter, hvorefter jeg hikede til toppen af “Slættaratindur”, som er den højeste klippe på Færøerne.

Om aftenen kl. 2000 satte jeg endelig kursen mod Tórshavn Brazilian Jiu Jitsu, som efter sigende skulle have til huse på toppen af en bakke i et større idrætsanlæg. Anlægget var let at finde, sværere var det dog at finde mine nye træningskammerater. Efter nogen tid hørte jeg dog den velkendte lyd af en tung bas fra et hiphop-beat nede fra kælderen, og jeg vidste nu præcis hvilken vej, jeg skulle gå.

Nede i kælderen blev jeg taget vel imod af Luis og 13 af hans elever. Der herskede en afslappet og hyggelig stemning på træningsmåtten, hvor folk allerede sad og sludrede løssluppent  - præcis som at være hjemme på Artillerivej!
Jeg faldt hurtigt i snak med Luis, som fortalte mig, at han egentlig er amerikansk færing, og at han som så mange andre mænd igennem historien blev lokket til verdens ende på grund af en kvinde. Jeg fandt også ud af, at Luis og jeg har været forelskede i sporten omtrent lige længe.
Alt imens jeg trænede på et beskidt loft på Østerbro i slutningen af 2007, trænede Luis i en kæmpe klub i Michigan under en af pionererne inden for Brasiliansk Jiu Jitsu, nemlig selveste Renzo Gracie.

Dagens træning forestod Luis selv og omfattede en gennemgang af en teknik kaldet “knee on belly”. Knee on belly er en af de teknikker, jeg bruger mest, hvorfor det selvsagt var enormt spændende at høre en anden erfaren kæmper undervise i en teknik, som jeg har følelsen af at kende til fingerspidserne.
Luis havde heldigvis nogle lidt andre tanker omkring denne teknik end jeg selv, hvilket gav stof til eftertanke.

Efter tekniktræningen var det blevet tid til nogle runder med rigtig kamp. Udover at prøve kræfter med hans elever fik jeg selvfølgelig også fornøjelsen af at kæmpe imod Luis selv. Jeg synes altid, at det er spændende at prøve kræfter med atleter, som jeg ikke før har kæmpet imod - især når kæmperen er lige så erfaren som Luis.
Det blev til nogle gode, hårde og meget lige runder. Sejren endte dog med at tilfalde PI BJJ, hvilket kun gav anledning til grin, krammere, lange samtaler og efterfølgende udveksling af teknikker.

Luis gav efter træningen udtryk for, at han var meget glad for af have fået besøg fra Danmark og spurgte mig, om jeg havde lyst til at holde et lille seminar dagen efter.
Det sagde jeg selvfølgelig ja til, hvorfor jeg dagen efter holdt et seminar om netop “knee on belly” nu blot med min egen lidt anderledes indgangsvinkel til konceptet end Luis`s. Luis og hans elever virkede meget interesserede og anerkendende over for mine tanker og min måde at anskue denne teknik på, hvorfor det var en sand fornøjelse at undervise dem.

Efter et (tør jeg godt sige) veloverstået seminar inviterede Luis og nogle af hans elever mig på ølsmagning og biograftur. Vi fortsatte derfor aftenen i det færøske natteliv med masser af dejlig færøsk øl samt en hyggelig tur i biografen.

Efter at være hjemvendt fra det færøske har jeg været i kontakt med Luis, og vi kører lige nu 2 parallelle undervisningsforløb i “knee on belly” og prøver hver især at implementere den erfaring vi udvekslede, da jeg var på besøg. Derudover bruger vi også hinanden til at sparre om - og udvikle vores instruktørvirke.

Slutteligt må jeg konstatere, at dette ikke er sidste gang jeg har besøgt Luis og hans elever i Tórshavn Brazilian Jiu Jitsu. Næste gang håber jeg dog, at jeg kan tage nogle af mine elever med på deres (måske) første jiujitsu-eventyr.


 

Brasiliansk jiu jitsu. Vi har det stadig sjovt

Michael har fanget sin modstander i sidecontrol via et knæ i maven og et underhook

Opdaateret 25. oktober 2019

Af Anders Michaelsen, formand for BJJ
Foto: Alex Holmes

Brasiliansk jiu jitsu er fortsat en idrætsgren, som mange ikke kender ret meget til.
Vi er stadig en nichesport, og mange kommer ikke igen efter første træning.
Vi har i en tidligere artikel forsøgt at forklare idrætten, men sandheden er, at idrætten skal opleves for at forstå den til fulde.
Ved første øjekast, så kan idrætten virke lettere skræmmende. Det skræmmende element er meget godt illustreret i billedet med Martin, som kvæler sin modstander.

Umiddelbart kan det virke som en voldsom ting, men for dem, der træner jiu jitsu, så er det at blive kvalt eller kvæle en anden ligeså naturligt som at score et mål i fodbold. Det er et skakspil om de rigtige positioner, greb og taktik, og når man har oplevet det og forstået spillet, så er jiu jitsu ikke skræmmende, men bare super sjovt – og ganske vanedannende.

De fleste kommer som sagt ikke igen efter første træning, men de få der synes, at brasiliansk jiu jitsu er sjovt, de synes til gengæld, at det er sådan virkelig sjovt, og idrætten kommer som oftest til at være en del af deres fremtidige liv.

I foreningen har vi mødt mange, der er kommet til deres første træning, og som efterfølgende ikke er kommet igen. Vi forstår dem godt, det kan være overvældende, og måske idrætten bare ikke lige var noget for dem.
Heldigvis kommer der også i ny og næ folk, der ligesom os andre i foreningen bliver opslugt af idrætten og vælger at fortsætte med at dukke op til træning.
Et par stykker af dem, der kontinuerligt er til træning og har det sjovt med jiu jitsu er Dino, Michael og Martin.
Martin stillede i sommer op til Danish Open, hvor han vandt guld og en sølvmedalje, mens Michael og Dino stillede op i Dansk Grappling Liga i marts, hvor begge fik sejre og Dino fik en sølvmedalje med hjem.

Vi håber, at vi fremover kan fortsætte den positive udvikling, som PI Brasiliansk jiu jitsu har været i, og at flere finder frem til sporten og bliver hængende til mere end én træning.

Så hvis du synes, at håndbold og badminton er ret så kedeligt, og du leder efter en ny interesse, så kan det være, at brasiliansk jiu jitsu måske er noget for dig.
Vi træner torsdag kl. 16 og søndag kl. 12.30 på Artillerivej 55, hvor du er meget velkommen til at komme og træne med, og se om du bliver skræmt væk, eller måske finder det lige så sjovt som os andre.   

 


 

 

Brasilansk Jiu Jitsu årsberetning for året 2018

Opdateret 2. januar 2019

Af Anders Michaelsen, formand

Ved udgangen af 2018 bestod afdelingen af følgende medlemmer:

Formand: Anders Michaelsen
Næstformand: Sune Elleby
Kasserer: Patrick Seremet
Sekretær: Anders Bangsbo
Bestyrelsesmedlem: Janus Enevoldsen

2018 blev for PI BJJ et godt år. Strukturen i foreningen blev løbende bedre gennem året. Vi fik mulighed for at træne fast på Artillerivej, hvor der er god plads til at træne.
Ligeledes blev der købt materialer såsom køleskab, tids-timer, musikanlæg, rashguards m.m., som har gjort det en smule sjovere at komme til træning og blive kvalt.

I april måned kæmpede Sune Elleby, Anders Michaelsen og Christian Körner til Danish Open. Det var fedt at se folk give den gas, og vi håber at se flere fra PI til turneringer i 2019.

I sommer afholdt foreningen seminar og fest, hvor Kasper Rohde, som er træner i Siam, viste nogle teknikker, som senere er blevet øvet på efterfølgende træningspas.

Info vedrørende foreningen er stadig gennem vores facebook-side: PI BJJ, hvor der også aftales træning sammen.  

I det kommende år satser vi på, at vi får en træning mere i ugen. Vi arbejder stadig på at finde den/de rigtige instruktører, der har tid og lyst til at undervise.
Alex Holmes fortsætter som instruktør, som han også var i 2018, hvilket foreningen sætter meget stor pris på. Alex kommer med en masse viden og erfaring, og det er fedt, at han har lyst til at give det videre.

Vi ser frem til masser af gode rul og oplevelser med Brasiliansk Jiu Jitsu i 2019.


 

Sunngiusartarpugut Jiu-Jitsumik!!! Betyder: ” Vi træner Jiu-Jitsu” på Grønlandsk

Pb. Aputsiaq har fanget Sune Elleby i en teknik, der hedder: ”Americana”. Jiu-Jitsu passer godt til politiet, da der kun anvendes arm/benlåse og kvælning/strangulering.

Opdateret 29. november 2018

Af Sune Lee Elleby, næstformand Brasiliansk Jiu Jitsu
Foto: Judith Denbæk

Den 16. juli 2018 steg min familie og jeg ombord på et fly og vendte den bedste sommer i mands minde ryggen. Flyet havde kurs mod den nordvestlige del af kongeriget, nærmere betegnet Nuuk i Grønland, hvor jeg skulle gøre tjeneste i to år.

Vejret i Grønland var ikke nær så sommerligt, som vejret i Danmark. Så det var lidt af en omvæltning for hele familien, da vi skulle omstille os til kold regn og voldsom blæst.

Der kom dog bedre dage, skønt disse kunne tælles på to hænder.

Tonni, kan man træne jiu-jitsu i Grønland? Spørger du sikkert, og til det er svaret ja, det kan man.

I Nuuk er der en klub, som på mange måder minder om Københavns P.I.’s Jiu- Jitsu afdeling. Klubben er lille og tæller ca. kun 15 mere eller mindre aktive medlemmer.

Jiu-jitsu har ikke fået det samme fodfæste i Nordatlanten, som den har i resten af verden. Den har desuden også svært ved at konkurrere mod de mere klassiske discipliner, som fodbold, håndbold og styrketræning.
Det skal dog nævnes, at flere politiansatte har fået øjnene op for, at jiu-jitsu er en yderst god færdighed at besidde som politimand. Især i beredskabet, hvor man ofte skal ”håndtere” folk. Derfor er der altid en eller to politiansatte at finde til træning.

Ligesom i PI - København består træningsskemaet kun af få faste og planlagte træningstimer. Disse ligger tirsdag og torsdag i aftenstimerne og foregår med gi. Derudover planlægger folk selv, via facebook og sms, selv træning på andre tidspunkter. Det er helt på samme måde, som man gør det i PI – København.

Det betyder, at man næsten altid kan finde nogen at træne med, og det passer godt med tre-holdsskift. Ofte trænes der uden gi til disse mere spontane træningstimer.

Klubbens ”headcoach” er Jason, som er lillabælte. Han er tandlæge og har en klinik i Nuuk. Klubben tæller derudover, bl.a. en sprogforsker, en kaptajn fra Arktisk Kommando, en forsvarsadvokat, en slagter og en fisker.

Således er træningen en god måde at lære folk at kende på uden for politiet, når man kommer som ny.  

Træningen består som regel af en kort opvarmning, hvorefter der trænes to eller tre forskellige teknikker. Derefter sluttes der af med sparring.

Sparringen er en essentiel del af jiu-jitsu, og det er her, man kan teste, om ens træning har båret frugt. Der sparres på tid, og man kæmper til submission (en der overgiver sig/klapper ud).

Klubben er som nævnt stadig lille. Derfor er man i gang med at forsøge at hverve medlemmer blandt befolkningen i Nuuk. Det foregår på gammeldags manér med plakater, der hænges op i busskure overalt i byen.

Derudover har Jason forsøgt at promovere sporten i de trykte medier, og der har for nyligt været en artikel i den landsdækkende avis AG.
Rekrutteringen besværliggøres af, at folk ikke har det store kendskab til sporten. Hvis man nævner, at man træner brasiliansk jiu-jitsu, spørger folk tit:” er det ikke der, hvor man danser? ( capoeira) ”
Hvis man så forklarer, at det er det, som bliver anvendt under gulvkampen i U.F.C., er folk mere lydhøre. Der er dog langt fra at lyde interesseret til at begynde, og fastholde, sin træning.

Måske kan medlemmer komme til klubben ad en anden vej. Sermersooq Kommune, som Nuuk hører under, har nemlig foreslået, at klubben kan blive en del af et projekt, hvor folkeskoleelever skal prøve forskellige sportsgrene, der kan udøves i kommunen.

På denne måde håbes der, kan flere unge få øjnene op for glæden ved jiu-jitsu.

I fremtiden er det ligeledes en drøm, at der kan afholdes en fælles træningslejr eller lignende sammen med PI - Københavns Brasilianske Jiu-Jitsu afdeling.


 

 

Fakta om Brasiliansk Jiu Jitzu

Opdateret 24 juli 2019

Formand Anders Michaelsen Tlf. 3119 3663

Mail: Ami011@politi.dk

Træning: Søndag kl. 1230 Artillerivej 55, København S

Facebook gruppe: PI BBJ


Særkontingens kr. 40,- pr. måned


 

Brasilansk Jiu Jitsu årsberetning for året 2017

Opdateret 15. januar 2018

Af Anders Michaelsen, formand

Ved udgangen af 2017 bestod afdelingsbestyrelsen af følgende medlemmer:

Formand, Anders Michaelsen
Næstformand, Sune Elleby
Kasserer, Anders Michaelsen
Sekretær, Anders Bangsbo

Bestyrelsesmedlem,            
Patrick Seremet
Janus Enevoldsen

Det årlige afdelingsmøde blev afholdt den 20. august 2017 og der var fremmødt 6 medlemmer.

Forsamlingen valgte følgende medlemmer til bestyrelsen: Som overstående

Afdelingsberetning:
En ny forening er blevet dannet under Politiets Idrætsforening, København, hvor vi træner Brasiliansk jiu jitsu. Brasiliansk jiu jitsu, eller bedre kendt som BJJ, er en kampsport, der har ligheder med brydning og judo.

Vi havde første træning i sommer. Her trænede vi i klubben Arte Suave.

Men hvad er BJJ så, tænker du?

Starten på Brasiliansk Jiu Jitsu (BJJ) skal findes tilbage til starten af 1900-tallet, hvor den japanske kampsportsekspert, Mitsuyo Maeda, udviklede grundidéen til systemet gennem livslang egen-erfaring.

Mitsuyo startede sin karriere som kampsportsekspert gennem stilarten judo, som han praktiserede i mange år. Mitsuyo rejste på et tidspunkt til USA for at sprede budskabet om judo i den vestlige verden.

Her kæmpede han et utal af kampe mod forskellige stilarter, hvor både slag og spark var tilladte (det vi i dag kender som cagefighting/MMA) og derfor gjorde, at han udviklede sin judo til også at kunne kæmpe effektivt på ”gulvet”.

Da Mitsuyo stoppede sin aktive karriere, havde han kæmpet over 1000 kampe og var ubesejret. Hans flotte resultat var et produkt af den stilart, han havde udviklet, som senere hen skulle blive finpudset og komme til at hedde BJJ.

Mitsuyo valgte efter sin aktive karriere at slå sig ned i Brasilien, hvor han åbnede en kampsportsskole for derved at kunne undervise i sin nye stilart.

En af Mitsuyos elever, Carlos Gracie, var et stort talent og studerede stilarten i flere år, hvorefter han åbnede sit eget akademi.

Carlos Gracie valgte at kalde stilarten for Brasiliansk Jiu Jitsu. Carlos Gracie og hans brødre fik hurtigt stablet et anerkendt ry på benene i miljøet, idet de holdte de såkaldte ”Gracie Challenges”, hvor de udfordrede forskellige kampsports-stilarter rundt omkring i verden til at komme og besøge deres akademi og efterfølgende kæmpe mod dem i en ”alt er tilladt kamp”.

Gracie-kæmperne forblev ubesejret mod alle stilarter. En af hovedtankerne bag kampstilen var at eliminere størrelsesforholdet til en modstander, som både var større og stærkere end en selv, idet man lavede angreb fra alle tænkelige positioner, hvilket var en åbenlys del af succesen for Gracie-familien.

Navnet Gracie, som de fleste vil symbolisere med Brasiliansk Jiu Jitsu, blev for alvor kendt i 90’erne, hvor Royce Gracie vandt flere af de tidlige stævner i UFC (Ultimate Fighting Championship).

UFC er i dag den hurtigst voksende sport i USA, og alle kæmpere uden undtagelse praktiserer Brasiliansk Jiu Jitsu, idet det er essentielt at have en forståelse for, hvad man skal gøre for at undgå nedtagninger, selv lave en nedtagning eller vide, hvad man skal, når kampen ender på ”gulvet”

BJJ er derfor en af hovedelementerne i den ”perfekte kampsportsudøver”, som mestrer både stående, clinch og kamp på ”gulvet”.

Der er derfor ingen MMA-kæmpere i dag, som ikke dyrker Brasiliansk Jiu Jitsu.

Brasiliansk Jiu Jitsu giver os som politier mange brugbare ting. Selvsikkerhed, kontrol, teknik og god fysisk form. Derudover kan jiu jitsu bruges i mange scenarier, når man har med enten anholdte eller andre personer, der kræver en magtanvendelse fra politiet.

Lige nu forsøger vi at træne hver søndag kl. 12 enten på Station Bellahøj, Udrykningen på Artillerivej, Arte Suave på Tranevej eller Rumble Sport på Flintholm Station. Gennem vores facebooksgruppe bliver der løbende lavet træningsaftaler ad hoc.